PowerPoint kan vara ett väldigt effektivt verktyg för att förbättra dina presentationer och göra ditt budskap mer minnesvärt. Det finns dock några vanliga misstag sl som kan försämra effektiviteten i dina presentationer.

5 vanliga misstag när du använder PowerPoint

1. För mycket på powerpointbilderna

Det kan vara väldigt bra att ta hjälp av ett visuellt underlag för att komplettera och förtydliga din presentation. Men den ska aldrig ersätta presentationen. Att använda för mycket bilder, eller text på bilderna kan vara överväldigande för din publik och kan göra det svårt för dem att fokusera på ditt budskap. Det finns studier som har påvisat att om du har för mycket information på dina bilder så försämras minnet hos deltagarna för de ska både lyssna på dig och läsa på PowerPointen samtidigt.

2. Låg kvalitet eller irrelevant information på powerpointen

För att din PowerPoint ska hjälpa dig så är det viktigt att använda bilder av hög kvalitet och information som är relevant för din presentation. Att använda lågkvalitativa eller irrelevanta bilder kan distrahera ditt budskap och göra din presentation mindre effektiv.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

5 vanliga misstag när du använder PowerPoint

3. Du tränar inte på övergångarna mellan powerpointbilderna

Det är viktigt att träna på övergångarna för att säkerställa att du sömlöst kan ta dig igenom din PowerPoint. Att inte öva kan resultera i tekniska problem eller besvärliga övergångar som kan förstöra flödet i presentationen.

4. Du tar inte hänsyn till publikens behov

PowerPoint ska inte vara ett sätt för att du ska komma ihåg vad du ska säga, det ska vara ett hjälpmedel för publiken att förstå och komma ihåg vad du har sagt. Så när du bygger din PowerPoint kom ihåg att du inte ska behöva kolla på bilderna för att genomföra presentationen. Bilderna ska vara till för publiken, inte dig. 

5. Du använder inte PowerPoint alls

Att inte använda visuella hjälpmedel alls kan göra din presentation mindre engagerande och effektiv. Jag vet att det är många som förespråkar att inte använda PowerPoint utan istället bygga upp dina presentationer med storytelling eller blädderblock. Jag håller inte med.

PowerPoint och liknande hjälpmedel kan verkligen förstärka och förbättra dina presentationer, om du använder det på rätt sätt. De är som ett tveeggat svärd. Använder du det fel, försämras presentationen, använder du dem rätt, förstärks den. 

För att avsluta. Det finns 5 vanliga misstag när du använder PowerPoint. Undvik att använda din PowerPoint för mycket under presentationen, undvik låg kvalitativa bilder och irrelevant information. Kom ihåg att öva på övergångarna mellan dina PowerPointbilder så du får ett bra flöde och kom ihåg att det inte bara är okej att använda PowerPoint, det är bra (om du använder det på rätt sätt).

Retoriktipset

quote

Plats för ett citat från texten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. At varius vel pharetra vel turpis.

– Namn Namnsson

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...