Nervös inför en presentation?
Här är 4 tips som hanterar din nervositet

Blir du nervös inför en presentation? När du ska upp och presentera så kickar en gäng biokemiska effekter igång i kroppen som ofta ger oss obekväma känslor. Efter att ha haft möjligheten att träna hundratals människor att bli bekväma och skickliga presentatörer finns det ett par saker jag vet ger snabba resultat.


 

4 Tips till dig som är
nervös inför en presentation

1. Tre sekunders regeln:

När du presenterar så är ögonkontakt en avgörande faktor för hur kompetent du anses och en starkt bidragande faktor till din likability. Så istället för att göra de vanliga misstagen att kolla på din egen PowerPoint, flacka med blicken eller stirra på en enskild person alldeles för länge vill du flytta din blick mellan åhörarna och ge alla personer 3 sekunders ögonkontakt innan du går vidare till nästa person.

 


 
2. Ta mer plats (bryt ditt undermedvetna mönster):

När nerverna börjar bubbla inför och i början av presentationer vill vi instinktivt förminska oss och gömma oss, så vi ställer oss bakom ståbordet med vår dator och låter allas ögon fokusera på PowerPointen. Men vad som är fascinerande är att om du bestämmer dig för att göra motsatsen, släcka din powerpoint (tryck på knappen "B") och ställa dig i mitten av rummet under presentationens första 30 sekunder så kommer du inte bara upplevas mer självsäker, du kommer känna  hur du vänder din nervositet till självsäkerhet.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

 

Fler tips för dig som blir nervös inför en presentation

 

3. Inled presentationen med en story där din nervositet fick dig att göra bort dig:

Det finns en vacker paradox i kommunikation. När vi skryter och försöker få andra att se oss som kompetenta tenderar vi att både gilla dem mindre och tänka att de skryter och överdriver. Medan när någon berättar om ett misstag och vad de lärde sig av misstaget både gillar vi och ser vi som erfarna och kompetenta. Så istället för att inleda din presentation med att berätta vilken expert du är på det du ska prata om, berätta om en gång din nervositet fick dig att göra bort dig under en presentation.

 


 
4. Försök inte styra det du inte kan påverka:

Nervositet är till stor del mardrömsscenarion som poppar upp i ditt huvud. Tänker så händer X? Och så vill du undvika att det händer. Problemet blir när du försöker påverka saker du inte kan kontrollera, som publikens uppfattning om dig. Vad du vill göra är att flytta ditt fokus från "Vad tycker de om mig?" till "Hur kan jag få fram mitt budskap på bästa sätt?"


 

Hemligheten i att vinna över din nervositet är att komma ihåg:

Försöker du fly nervositeten kontrollerar den dig,
om du omfamnar och accepterar den så kontrollerar du den.

 

Det är så du vänder nervositet till självsäkerhet.
Men lite inte på mig, testa själv!

 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...