4 tips vänd din nervositet till självsäkerhet

När du ska upp och presentera så kickar en gäng biokemiska effekter igång i kroppen som ofta ger oss obekväma känslor. Efter att ha haft möjligheten att träna hundratals människor att bli bekväma och skickliga presentatörer finns det ett par saker jag vet ger snabba resultat.

Här är 4 sätt att vända dina nerver till självsäkerhet:

1. Tre sekunders regeln:

När du presenterar så är ögonkontakt en avgörande faktor för hur kompetent du anses och en starkt bidragande faktor till din likability. Så istället för att göra de vanliga misstagen att kolla på din egen PowerPoint, flacka med blicken eller stirra på en enskild person alldeles för länge vill du flytta din blick mellan åhörarna och ge alla personer 3 sekunders ögonkontakt innan du går vidare till nästa person.

 

2. Ta mer plats (bryt ditt undermedvetna mönster):

När du får nerver inför och i början av presentationer vill vi instinktivt förminska oss och gömma oss, så vi ställer oss bakom ståbordet med vår dator och låter allas ögon fokusera på PowerPointen. Men vad som är fascinerande är att om du bestämmer dig för att göra motsatsen, släcka din powerpoint (tryck på knappen "B") och ställa dig i mitten av rummet under presentationens första 30 sekunder så kommer du inte bara upplevas mer självsäker, du kommer känna dig mer självsäker.

 

Pontus F. Christoffersen

 

3. Inled presentationen med en story där din nervositet fick dig att göra bort dig:

Det finns en vacker paradox i kommunikation. När vi skryter och försöker få andra att se oss som kompetenta tenderar vi att både gilla dem mindre och tänka att de skryter och överdriver. Medan när någon berättar om ett misstag och vad de lärde sig av misstaget både gillar vi och ser vi som erfarna och kompetenta. Så istället för att inleda din presentation med att berätta vilken expert du är på det du ska prata om, berätta om en gång din nervositet fick dig att göra bort dig under en presentation.

 

4. Försök inte styra det du inte kan påverka:

Nervositet är till stor del mardrömsscenarion som poppar upp i ditt huvud. Tänker så händer X? Och så vill du undvika att det händer. Problemet blir när du försöker påverka saker du inte kan kontrollera, som publikens uppfattning om dig. Vad du vill göra är att flytta ditt fokus från "Vad tycker de om mig?" till "Hur kan jag få fram mitt budskap på bästa sätt?"

 

Hemligheten i att vinna över din nervositet är att komma ihåg: Försöker du fly nervositeten kontrollerar den dig, om du omfamnar och accepterar den så kontrollerar du den.

 

Men lite inte på mig, testa själv!

 

Gillade du artikeln?
Då borde du prenumerera på mitt nyhetsbrev på Linkedin.
Du får då en notis varje vecka när en ny artikel släpps. 

Prenumerera på nyhetsbrevet

 

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

retorikexpert
Förhandlingsteknik
17 januari, 2022

Därför är vissa antivaxxare och andra inte

Hur vet du att jorden är rund? Har du varit i rymden och sett det med egna ögon? Har du gjort uträkningarna med hur stjärnorna rör sig för att fastställa att jorden måste vara rund? Förmodligen inte, men du litade på andra...