Alla använder härskartekniker, du har flera gånger använt en härskarteknik, förmodligen utan att ha vetat om det. Det är därför viktigt att komma ihåg att det är en väldigt liten procentil som använder härskartekniker medvetet.

I nästan alla fall så är det en försvarsmekanism i oss som triggar beteendet och de som använder härskartekniker ofta har en sak gemensamt och det är förmodligen inte vad du tror.

Ladda ner E-Boken:
5 Strategier i Konflikthantering

Varför använder människor härskartekniker?

I princip alla som använder härskartekniker verkar ha en sak gemensamt, de har ofta en låg självkänsla. Plumpa kommentarer och härskartekniker kommer sällan utifrån intet, utan ofta kommer de ifrån en situation där personen känner sig ifrågasatt, förminskad eller på annat sätt obekväm och för att “rädda” sin sociala status så trycker dem ner någon annan. För om du inte har förmågan att bygga den högsta byggnaden i staden så är alternativet att riva ner alla andras byggnader.

powerpoint misstag

Stark självkänsla gör dig bekväm att hantera svåra situationer

Om du är trygg i dig själv så är du mycket mer bekväm med att bemöta en klurig fråga, för du kan separerar dig själv och ditt värde från frågan eller kommentaren.

 

Så om någon säger:
”Du det är en hel del stavfel i den här texten du skrev.”
Så kan du enkelt säga:
”Oj, vad bra att du såg det, tack jag fixar det på en gång.”

 

Men om du har en låg självkänsla så kan du inte separera dig själv och ditt värde från frågan eller kommentaren. Därför hör du att det är fel på dig när någon berättar att det finns ett fel i texten du skrev. Du är dålig för att du råkade ha några stavfel i texten och då går ofta konversationen såhär istället:

- ”Du det är en hel del stavfel i den här texten du skrev.”
- ”Oj, är du trött idag eller varför är du så gnällig?”
- ”Nej, jag bara såg några stavfel och tänkte att du ville ändra dem.”
- ”Men om du nu är så himla mycket bättre på att skriva än mig så kan väl du fixa det.”

 

Med låg självkänsla kan vi inte skilja på person och problem, vilket gör att vi hamnar i försvar vid minsta ifrågasättande eller kommentar, trots att den sas i välmening.

 

Retoriktipset

Din Handbok i Konflikthantering

13 Tips i Konflikthantering 

Företagsutbildning

Härskartekniker och Konflikter

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...