Om du är en av alla som blir orolig för att framstå inkompetent när du presenterar på grund av din nervositet så finns det ett enkelt knep för att garantera att du framstår självsäker och trovärdig trots att du är nervös.

När du har en viktig presentation så tänker du säkert på vad du ska säga. Så du skriver ditt manus eller gör din PowerPoint som du kan följa. Men vad vi säger är i många fall inte lika viktigt som hur vi säger det. Framförallt inte om vi pratar om att framstå förtroendeingivande.

Det finns många studier på den ickeverbala kommunikationens påverkan av hur vi uppfattas. Och för att du ska uppfattas trovärdig så är rösten är nånstans runt 5 gånger så viktig som vad du säger. Men brukar du tänka på hur du använder rösten?

Pontus F. Christoffersen

Det finns ett tydligt samband mellan nervösa och osäkra personer och hur dom använder sin röst.
Och det finns ett tydligt samband mellan självsäkra och trovärdiga personer och hur dom använder sin röst.

När vi är nervösa och osäkra så börjar vi instinktiv förminska oss själva vilket vi visar i ett osäkert kroppsspråk, vi börjar säga saker som, jag ska bara prata en liten stund, jag ska inte ta så mycket av er tid och det förödande tillägget som gör att vårt förtroende faller rakt ner i marken är att vi går upp i ton i slutet av våra meningar.

Det här är så viktigt att träna på. För rent krasst, oavsett om du är världsledande expert på det du pratar om, så kommer du inte kunna bygga någon trovärdighet om du framstår som osäker. Men genom att träna på att gå ner i ton så kan du även i situationer där du känner dig nervös, framstå trovärdig och bygga det förtroendet som du förtjänar.

Och hur du lyckas med det här det är genom att tänka att du ska säga det som en polis som ger böter. Om du har i bakhuvudet att säga det du ska säga på samma sätt som en polis som ger böter så kommer du på nolltid framstå som mer förtroendeingivande oavsett om du känner dig nervös eller inte.

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

retorikexpert
Förhandlingsteknik
17 januari, 2022

Därför är vissa antivaxxare och andra inte

Hur vet du att jorden är rund? Har du varit i rymden och sett det med egna ögon? Har du gjort uträkningarna med hur stjärnorna rör sig för att fastställa att jorden måste vara rund? Förmodligen inte, men du litade på andra...