När vi hör ordet argumentationsteknik så går tankarna ofta direkt till att vässa sina argument och förbereda motargument till det som den andra personen kommer säga. Men det finns en annan strategi som är över 2000 år gammal och som är oerhört effektiv både i diskussioner över middagsbordet och vid viktiga möten med kunder och medarbetare.

Den är döpt efter den antika retorikern Sokrates, en nästan mytisk mästare på att övertyga, han var lärare till både Platon och Aristoteles. End of historielektionen.

 

Sokratisk argumentationsteknik

Den här strategin fokuserar inte så mycket på att bevisa din poäng, utan istället på att motbevisa den andra personens poäng med en rad smarta frågor. Det här resulterar i att de börjar ifrågasätta sin ståndpunkt och börjar fundera över vad som faktiskt är sant. Psykologiskt sätt är det här det bästa sättet att övertyga av den enkla anledningen att ingen tycker om att bli övertygad av någon annan än sig själv.

 

Steg 1. Summera personens ståndpunkt

Efter personen har sagt sitt argument så säger du:
”Låt mig se om jag förstått dig rätt. Det låter som att du tycker att…”

Här är det viktigt att inte göra det ironiskt eller ifrågasättande utan precis på sättet som de sa det. Om du tycker att deras resonemang är lite otydligt kan du fråga:
"Förlåt, jag förstår inte riktigt, kan du förklara igen vad du menar?”

 

Steg 2. Fråga efter bevis

Innan du på riktigt börjar utmana deras åsikt så borde du fråga vad de baserar sin ståndpunkt på. I många fall kommer de inse att de bara upprepat något de hört och aldrig själv ifrågasatt. Du kan ställa frågor som:
”Hur kommer det sig att du tänker så?” och ”Vad har fått dig att tänka så?”

15 min kostnadsfri föreläsning

powerpoint misstag

 

Steg 3. Utmana deras antaganden & hitta undantag där det dem tycker inte stämmer

Alla åsikter är baserade på antaganden. Du kan tänka på en åsikt som en pall med tre ben, för att få pallen att välta är ditt bästa sätt att skära av ett av benen, inte att försöka välta pallen när den står stadigt. Målet med den här strategin är alltså inte att attackera åsikten, utan de antaganden som de baserar åsikten på.

Om någon t.ex. säger att det bästa sättet att få betalt är via provision: desto mer du presterar ju högre lön får du. Så skulle du kunna svara med att fråga:
”Utgår du nu ifrån att alla jobbar med direkt resultatinriktade arbetsuppgifter som sälj? Hur blir det t.ex. om du kollar i sjukvården där det inte bara handla om att bocka av en att göra lista utan att ta hand om en människa och säkerställa att de har det bra?”

 

Steg 4. Be dem omformulera sitt resonemang

När de håller med om att undantag finns kan du be dem att omformulera vad det är dem faktiskt tycker.

 

Steg 5. Fortsätt ställa frågor och hitta undantag

Fortsätt att göra såhär tills de inser att deras resonemang inte är så starkt som de tyckte inledningsvis.

 

Kom ihåg: Det här fungerar så länge som du är tuff mot problemet men trevlig mot personen. Ställ frågorna med nyfikenhet och med intentionen att hjälpa dem och inte att sätta dem på plats. Om den andra personen blir irriterad så kan du säga ”Förlåt, jag menar inte att vara oskön, jag försöker bara förstå ditt sätt att resonera.”

Det här är ett väldigt bra komplement till att bara argumentera med hjälp av argument. Är det något som är viktigt att påminna sig själv om så är det att ingen tycker om att bli övertygad av någon annan än sig själv och med hjälp av den här strategin kan du bli betydligt mer övertygande.

 

Men lite inte på mig, testa själv!

 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...