Aktivt lyssnande och öppna frågor är effektiva verktyg som hjälper dig att bli framgångsrik i dina förhandlingar. För att snabbt definiera vad en förhandlingar är så skulle jag beskriva det som att:

"Förhandling är en process där två eller flera parter går samman för att försöka nå en överenskommelse i en viss fråga."

För att nå en bra deal är det viktigt för de inblandade parterna att kommunicera effektivt och eftersom du inte kan styra hur de andra går in i förhandlingen är det ditt jobb att med hjälp av aktivt lyssnande och öppna frågor få dem att både kommunicera tydligt och lyssna på dig och dina idéer.

Aktivt lyssnande i förhandlingar

Ett av de viktigaste sätten att förbättra din kommunikationsförmåga i förhandlingar är genom att använda aktivt lyssnande. Aktivt lyssnande innebär att engagera dig fullt ut med att försöka förstå den andra parten och deras perspektiv. Det kan involvera saker som att ha ögonkontakt, nicka och andra icke-verbala signaler för att visa att du är uppmärksam och lyssnar. Genom att aktivt lyssna på den andra parten kan du få en bättre förståelse för deras perspektiv och utveckla strategier för att ta itu med deras problem och uppnå en ömsesidigt fördelaktig deal. En viktig del av aktivt lyssnande är att inte avbryta utan låt personen prata till punkt och försök få dem att berätta som mycket som möjligt. Det är där de öppna frågorna kommer till din undsättning.

Öppna frågor i förhandlingar

Ett annat effektivt kommunikationsverktyg i förhandlingar är öppna frågor. Öppna frågor är frågor som inte kan besvaras med ett enkelt ja eller nej. De är utformade för att få den andra parten att ge mer detaljerade och utarbetade svar. Genom att ställa öppna frågor kan du få en bättre förståelse för den andra partens perspektiv och identifiera områden med gemensamma grunder.

De frågor som brukar fungera bäst är:

Vad & Hur - För de upplevs öppna och neutrala.

Undvik Varför & När - För de upplevs lätt anklagande.

15 min kostnadsfri föreläsning

powerpoint misstag

Skapa bra förutsättningar i dina förhandlingar

Kraften i aktivt lyssnande och öppna frågor ligger i deras förmåga att skapa en positiv och produktiv känsla i förhandlingen. När ni ställer öppna frågor och verkligen lyssnar på varandra så är det betydligt mer sannolikt att ni får ett bra samarbete och en bra diskussion i förhandlingen. Detta kan bidra till att bygga upp förtroende, vilket är avgörande för att nå en deal som är fördelaktig för alla inblandade.

Så, för att avrunda. Aktivt lyssnande och öppna frågor är effektiva verktyg som kan hjälpa dig att bli framgångsrik i dina förhandlingar. Genom att använda dem kan du skapa en positiv och produktiv känsla i samtalet och få en bättre förståelse för den andra partens perspektiv vilket leder till att starkare förtroende och en starkare relation. Genom att använda dig av aktivt lyssnande och öppna frågor i dina förhandlingar kan du öka dina chanser att lyckas och uppnå det resultatet du vill.

Retoriktipset

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...