Det finns ett par tydliga svårigheter i att få digitala möten lika engagerande som fysiska. Vi har ingen eller minimal ögonkontakt, vi upplever ”skärmtrötthet” och vi sysslar lätt med annat samtidigt.

Men här kommer 5 tips på hur du både kan göra betydligt bättre intryck och sticka ut i dina digitala möten samtidigt som du ökar intresset och engagemanget hos dina mötesdeltagare.

 

1. Placera kameran (datorn) strategiskt

Istället för att vinkla skärmen uppåt och visa vad som finns i din näsa så kan du ställa din dator på ett par böcker (eller vad som helst som finns tillgängligt) och få upp kameran i ögonhöjd. Flytta sedan datorn ca 1,5 meter ifrån dig så ser deltagarna mer av dig och dina gester, samtidigt så blir det nu en mindre ögonrörelse att förlåta ditt fokus från mötesdeltagarna till att kolla in i kameran (vilket du borde göra så mycket du kan för att simulera ögonkontakt).

 

2. Starka ljuskällor framför dig - INTE bakom dig

De inbyggda webbkamerorna idag är nästan alla av hög kvalité, anledningen till att din bild inte blir skarp är förmodligen att det är för lite ljus. Se till att ha en lampa eller ett fönster framför dig så kommer du märka att bilden blir bättre. (Har du ljuset bakom dig istället kommer du bara se ut som en skugga för de andra mötesdeltagarna) så placerar dig/dina ljuskällor strategiskt så kommer du märka en rejäl skillnad i bildkvalité.

 

3. Neutral bakgrund

Sätt dig så att du har en vägg eller något liknande bakom dig så det inte är en massa saker som händer i bakgrunden som kan ta deltagarnas uppmärksamhet, hitta en strategiskt plats att ha som dina möten på, t.ex. en helt neutral vägg bakom dig.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

 

powerpoint misstag

 

4. Undvik skärmtrötthet

Det tar på krafterna att sitta länge framför datorn, men det visar sig att det inte har med skärmen att göra egentligen, utan hur ljus skärmen är. Genom att sänka ljusstyrkan på din skärm och att använda mörka bakgrunder i dina powerpoints och bilder som du visar kan du undvika att både skapa och själv få skärmtrötthet.

 

5. Kamera på

Även om vissa deltagare bara passivt ska lyssna så ska standarden alltid vara kamera på. Det minimerar risken att vi springer och gör andra saker under mötena, vilket vi aldrig skulle göra i ett fysiskt möte. Be alla i början av mötet att sätta på sina kameror för att få ett så engagerande och effektivt möte som möjligt.

Egentligen handlar mycket om att förbättra digitala möten om att få dem så lika fysiska som möjligt. Kameran i ögonhöjd så vi får en vy likt den på ett fysiskt möte, vi har mötet i ett rum utan distraktioner eller hög ljudvolym från andra, kamera på eftersom vi ser varandra i fysiska möten. Det är utgångspunkten och om du ser till att du och dina kollegor börjar använda dessa 5 tipsen så kommer ni snabbt märka att digitala möten kan bli väldigt lika fysiska, vilket drastiskt kommer öka resultaten av dem.

 

Men lite inte på mig, testa själv!

 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...