Därför blir vissa antivaxxare

Hur vet du att jorden är rund? Har du varit i rymden och sett det med egna ögon? Har du gjort uträkningarna med hur stjärnorna rör sig för att fastställa att jorden måste vara rund? Förmodligen inte, men du litade på andra människor, lärare, forskare, experter och du har sett fotobevis och så vidare.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att dom som tror att jorden är platt har gjort exakt samma sak. De litar bara på andra människor och andra bevis.

Processen för att ta beslut kring vad som är sant är samma - även om vi kommer till olika slutsatser

Vi lyssnar på utlåtande från olika människor, läser olika studier och sen bestämmer vi oss för vilket av det vi tror på. 

Så om vi tar dom här insikterna och pratar om covidvaccin så har vi alla tillgång till samma information kring biologi, virus, vaccin och statistik men vissa väljer att tro på informationen som regeringen går ut med och andra väljer att inte tro på den. 

powerpoint misstag

Så vad är skillnaden på dom som tar beslutet att lita på regeringen och dom som inte gör det?

1. Till att börja med så är vi flockdjur
Vi tenderar att acceptera och tycka samma som gruppen vi tillhör och vårt ego stärks av känslan av att vara i en ”elitgrupp” några som har tagit sig ur the Matrix och ser saker som allmänheten inte gör. Det här är grunden i alla former av konspirationsteorier. 

2. Rädsla och ångest spelar också en stor roll.
Eftersom en världsomtäckande pandemi med lockdowns och skrämmande statistik på nyheterna varje dag skrämmer oss så blir vi desperata efter att hitta svar, även som svaren inte är sanna. När vi är i ett ångestfyllt tillstånd så är vår förmåga att analysera trovärdigheten i svaren och argumenten i princip helt borta. 

Många tror att det här har med hur mycket utbildning vi har och det finns en del samband, men även väldigt välutbildade människor är påverkade av rädsla och ångest i dom här sammanhangen. 

Det här är något som manipulatörer vet och därför använder de skrämselretorik för att skapa ångest som stänger ner vårt kritiska tänkande så vi sen ska  acceptera deras lögner. 

Det här är det som gör diskussioner kring om alla ska vaccinera sig eller inte är svårt. För oavsett vad den ena sidan säger så har den andra sidan starka argument och bevis för att de du säger inte är sant utan falska sanningar. 

 

Så frågan är, hur tar vi den här typen av diskussioner på bästa sätt? 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

kurs i förhandlingsteknik
Förhandlingsteknik
7 juli, 2023

Kurs i Förhandlingsteknik: 6 tips för att välja rätt kurs

Kurs i förhandlingsteknik6 tips för att välja rätt kurs   Vill du förbättra teamet med en kurs i förhandlingsteknik? Att välja rätt kurs kan vara den avgörande förändring du behöver för att ta ditt team eller din av...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
Härskartekniker
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här...
19 tips i presentationsteknik
Presentationsteknik
4 juli, 2023

19 Tips i Presentationsteknik: Din Fullständiga Guide

19 Tips i Presentationsteknik  Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer   I den här guiden hittar du 19 vetenskapligt beprövade strategier i presentationsteknik som höjer dina presentationer till nästa nivå...